Ondernemerslessen vanuit de bokswereld

februari 16, 2020

Ondernemerslessen vanuit de bokswereld

Het lijkt wel of ik in een boksring sta. Ik ben alleen maar bezig met operationele zaken. Het team blijft maar aan mij trekken. Ze vragen voor zoveel zaken mijn mening, aanpak en oplossing. Ik heb het gevoel dat het alleen maar erger wordt… Dagelijks vecht ik er tegen maar het lukt me niet om er van te winnen.

Met deze woorden startte we ons gesprek………..

De wens van deze ondernemer is om weer vanuit volle energie te kunnen werken. Hij wil bezig zijn met zijn visie, de toekomst en resultaten boeken, zodat hij kan groeien met zijn bedrijf. In plaats van de dagelijkse bezig te zijn met de operationele zaken, daar heeft hij immers een team voor.

De laatste tijd is er frustratie dat hij niet toekomt aan de zaken die hij graag op wil pakken. Hij staat in de boksring en de tegenstander blijft maar aanvallen, voor hem is de energie weg waardoor hij niet continu kan bewegen en gericht toe kan slaan. (uiteraard bedoel ik dit niet letterlijk 😉 )

 

Boksen en ondernemen hebben veel overeenkomsten.

Voordat de boksers in de ring staan, is de ‘staredown’ een mentaal gevecht, hiervoor is zelfvertrouwen en uitstraling belangrijk. Het is een eerste stap om te zien wie er op voorsprong staat. Dit is voor jouw als ondernemer niet anders. Wat geef jij als voorbeeld aan je team? Vraag je zelf maar eens af: hoe loop ik door de gang, hoe spreek ik het team aan, hoe zit ik de vergadering voor, wat straal ik hiermee uit….

De boksers gaan de ring in. In de ring draait het niet om het aantal klappen dat je uitdeelt, maar om het gericht slaan zodat je punten scoort. In beweging blijven, de ander observeren en hierop anticiperen. De grootste winst valt te behalen door je niet af te laten leiden en je eigen strategie vast te houden. Het valt niet mee om je strategie vast te houden als de ander een voorsprong op je heeft en het lijkt of je gaat verliezen. Vertrouwen op je eigen kracht zal je tot een winnaar maken. De winst is pas beslist als het eindsignaal van de laatste ronde heeft geklonken.

 

Als je het vergelijkt met het ondernemen zijn er diverse lessen te leren.

Bepaal je eigen visie en strategie voor de toekomst. Observeer je team, door naar de drijfveren van jouw teamleden te kijken. Ontdek hoe je samen kunt scoren. Tevens houden je teamleden een spiegel voor als het niet loopt zoals jij voor ogen hebt.

 

Ondernemen vraagt om zelfvertrouwen, uithoudingsvermogen

en ‘staredowns’ met je teamleden.

Met deze ondernemer ben ik een teamtraject gestart waarin we de ondernemer en het team hebben geanalyseerd op drijfveren en ieders kracht en valkuil hebben ontdekt. Elke verandering start met het kijken naar jezelf als persoon, door duidelijk te weten waar jouw kracht ligt kan je dat uitdragen, uitspreken en ervoor gaan staan. De tweede stap is om in teamverband te bespreken waar jouw toegevoegde waarde ligt voor het team en aan te geven waar je ondersteuning van je teamleden bij kan gebruiken. Door deze inzichten start een verandering en krijg je als ondernemer meer lucht en energie.

Zo kom je als winnaar uit de boksring.

Ben je benieuwd hoe we dit binnen jouw bedrijf voor elkaar kunnen boksen….

Ik ga graag de ‘staredown’ met je aan.

Heb je vragen? Laat deze achter in de comments en je krijgt van mij een antwoord. 

—————————————————————————————————————————————-

Tessa van Balen

Mijn persoonlijke drijfveer

Ik heb besloten om al mijn kennis en ervaring in te zetten om ondernemers en hun team verder te helpen. Zodat het team vol energie en positieve kracht een bijdrage kan leveren aan de groei van het team en het bedrijf. 

Het is mijn kracht om de dynamiek van de verschillen in het team zichtbaar en bespreekbaar te maken.

Gerelateerde artikelen

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.